zaterdag, 16 februari 2019

Cool2BFit

In de wijk waar Medisch Centrum de Linie gevestigd is wonen veel jonge gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd.  Net als landelijk, blijkt ook in deze wijk dat een groeiend aantal kinderen kampt met overgewicht.  De huisartsen, kinderfysiotherapeuten, diëtisten en de GZ-psycholoog in Medisch Centrum de Linie hebben daarom het plan opgevat om samen met de gemeente (JOGG- Jongeren Op Gezond Gewicht) en het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezondheid) een programma op te zetten in de wijk Ossenveld-Woudhuis om kinderen met overgewicht te helpen.

De samenwerkende zorgverleners/hulpverleners hebben gekozen voor het programma Cool 2B fit, voor basisschoolkinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar met overgewicht of obesitas.  Cool 2B Fit werkt aan een gezonde leefstijl van kinderen en ouders, met aandacht voor voldoende bewegen en gezonder eten. In een groep van acht tot tien deelnemers zullen de kinderen  sporten onder begeleiding van een sportinstructeur, daarbij worden er regelmatig ouder- en kinderbijeenkomsten  georganiseerd.


De doelen van het programma zijn de volgende:

·      Ontwikkelen van een gezonde leefstijl voor het kind en zijn ouders

·      Gezonder leren eten

·      Kinderen enthousiast(er) maken voor sporten en bewegen

·      Verbeteren van het zelfbeeld van de kinderen

·      Leren omgaan met pesten

Het programma duurt in totaal anderhalf jaar en bestaat uit drie verschillende fasen;  1e 6 maanden  intensieve begeleiding en 2x sporten per week in groepsverband, 2e  6 maanden wekelijks samen sporten en 1x per week zelf sporten, laatste 6 maanden is de follow-up fase;  de kinderen sporten zelf bij een lokale sportaanbieder, maar is er nog wel begeleiding van de zorgverleners.

Een kind kan met een verwijzing van de huisarts en een kleine eigen bijdrage,  deelnemen aan dit programma.  Aanmelden kan via de website van Cool 2B fit www.cool2bfit.nl  -  in het menu onder kopje ‘aanmelden’ s.v.p. de gegevens van uw kind invullen en kiezen voor team ‘Apeldoorn’.

Het programma Cool 2B Fit – de Linie kan starten  zodra er minimaal 8 aanmeldingen zijn. De nieuwe startdatum is START SEPTEMBER = VOL, opgeven voor april 2019 kan alvast.